Автогарантія – необхідність чи «розвод» на гроші

листопада 11, 2009 | Категорії: Авто статті

serКриза змушує рахувати кожну копійку. Чимала доля витрат доводиться на машину. Зокрема, на планових ТО, які автолюбитель зобов’язаний проходить, аби не позбутися гарантії.

НЕПРИЄМНІ СЮРПРИЗИ Придбавши машину, покупець часто забуває, що залізний кінь вимагає обслуговування, причому зовсім не дешевого. Але це не лякає щасливого володаря нового до тих пір, поки спідометр не відлічить термін першого ТО.

І ось тут в голову закрадається крамольна думка: «А може, відмовитися від гарантії і обслуговуватися в неофіційному сервісі або зовсім зайнятися ремонтом самому?» Адже сучасні іномарки досить надійні і не вимагають серйозних вкладень при пробігах до 100 – 150 тисяч кілометрів. Приблизно на цей же термін виробник і дає гарантію на свої машини. Але і це ще не все. Автомобілісти рідко вникають у всі тонкощі поняття «гарантії». І лише одного дня отримавши відмову в ремонті за рахунок виробника, починають читати сервісні книжки. Там можна знайти довгий перелік деталей, на які гарантія обмежена або не поширюється зовсім. Причому на зовсім не дешеві . Наприклад, на каталізатор більшість виробників дають гарантію всього 5000 – 10 000 кілометрів… СЕРВІС СЕРВІСУ РІЗНИЦЯ Продаж нових авто впав. Але на роботі офіційних сервісів це практично не відбилося. Адже в попередні роки ми купували більше машин, ніж німці. Отже як були черги, так і залишилися. І аби попасти на планове ТО в деякі сервіси, потрібно записуватися за цілий місяць.

Інша проблема «офіціалів» – висока вартість обслуговування. А в звичайному сервісі ті ж самі операції можнаhonda виконати майже в два рази дешевше. При тому, що багато що з переліку робіт можна зробити самостійно. Наприклад, перевірити тиск в шинах, рівні рідин і роботу світлових приладів може практично будь-який автоаматор. Крім того, багато офіційних сервісів змушують власників використовувати лише оригінальні запчастини, куплені у них же, причому за «злегка» завищеною ціною. А якісний «неоригінал» обходиться у декілька разів дешевше.

І останній аргумент на користь «офіціалів»: у них є спеціальні інструменти і діагностичне обладнання. Але зараз цей аргумент вже неактуальний. Неофіційні сервіси давно обзавелися всім необхідним для ремонту сучасних автомобілів. Крім того, роботи на цих сервісах частенько проводять швидше і якісніше.

Річ у тому, що «офіціали» вже забезпечені роботою, і водій, що не бажає позбутися гарантії, нікуди від них не подінеться і хочеш не хочеш знову приїде до них. А ось якщо сторонній сервіс працюватиме абияк – дуже швидко розгубить своїх клієнтів.

ЧИМ КРУТІШЕ ТАЧКА, ТИМ ДОРОЖЧЕ

priceВласникам дорогих автомобілів, повністю напханих електронікою, все ж краще не відмовлятися від гарантії. Сума ремонту може боляче вдарити по родинному бюджету.

Дане питання актуальне швидше для власників бюджетних автомобілів, де вартість одного лише планового ТО може доходити до 10% від вартості самої машини.

Що стосується неофіційних сервісів, то їм цілком можна довіряти. А ось з «гаражними» фахівцями потрібно бути акуратніше. Якщо заміну масла, фільтрів і гальмівних колодок їм можна доручити, то з ремонтом мотора або коробки передач краще звернутися в сервіс.

І останнє: перш ніж відмовитися від проходження планових ТО у офіційного дилера і автоматично позбутися гарантії, краще добре зважити всі «за і проти». Адже автомобіль – як лотерея, з однією лише різницею: шансів виграти помітно більше.ВАЖЛИВО!Якщо ви все ж вирішили, що обслуговування в офіційному сервісі для вас дорого, то краще скористатися наступними порадами:

У Інтернеті вже досить давно існують клуби певних марок і моделей авто. Там можна знайти інформацію про загальну надійність машини і деяких вузлів і агрегатів зокрема. А заразом довідатися якість роботи офіційних сервісів.

Перші 10 – 20 тисяч кілометрів від гарантії краще не відмовлятися. Саме у цей проміжок вилазять всі «болячки» і брак.

Деякі виробники роблять автомобіль таким, аби його ремонт не можна було здійснити без спеціальних дорогих інструментів.

Якщо автоаматор порушив умови гарантійних зобов’язань і правила експлуатації автомобіля, які привели до поломки, то відмова в ремонті за рахунок виробника буде правомірною.

Якщо споживач відмовився від проходження планових ТО у офіційного ділера, але немає причинно-наслідкового зв’язку із виявленим заводським дефектом, то він може зажадати безкоштовного ремонту. Наприклад, якщо на кузові з’явилися сліди передчасної корозії і зв’язку з непроходженням ТО немає, власник може зажадати безкоштовного усунення виявленого недоліку.

(взято з сайту: http://yousmi.by)

Прокоментуй!

You must be Увійти для коментування.


Украина онлайн