Як правильно вибрати зимові шини

листопада 11, 2009 | Категорії: Авто статті

колесо За останні роки більшість водіїв звикли до того, що зміна сезону майже автоматично супроводжується й заміною шин. Але в середовищі вітчизняних автомобілістів існує декілька небезпечних міфів про необов’язковість зимової гуми.
Один із найбільш розповсюджених міфів говорить: навіщо використовувати , якщо дороги постійно чистять від снігу та льоду?.

Так от, зимові шини збільшують безпеку на дорозі при низькій температурі за будь-яких погодних умов. Сучасні зимові шини з особливими технологіями елементів малюнка протектора забезпечують керованість не лише на снігу та льоду, але також і на мокрих зимових дорогах.

2Більш м’який склад зимової гуми показує кращі характеристики за низьких температур, ніж літній склад. Наприклад, автомобіль на зимових шинах, що рухається зі швидкістю 80 км/год, при гальмуванні зупиниться через 70 метрів. За тих самих умов машині на літній гумі для повної зупинки знадобиться більше 110 метрів. Коментарі зайві.

Другий міф присвячений так званим всесезонним покришкам. Відомо, що багато автомобілістів заради економії віддають перевагу чомусь середньому між зимовими та літніми шинами – «всесезонці».

Як правило, шина сконструйована таким чином, щоб певний набір і розташування елементів протектора, його дизайн, а також склад гумової суміші працювали або на спротив акваплануванню і рівновагу на високих швидкостях влітку, або ж на зчеплення на льоду та снігу, прохідність по засніженому покриттю, стійкість на зимовій трасі.

А – це дійсно щось середнє. А значить, вони посередньо працюють як влітку, так і зимою. Але ж бувають в Україні й морози нижче мінус 20 градусів, тому краще використовувати всесезонні шини влітку і в міжсезоння.

Виробники шин рекомендують перевзувати машину в зимову гуму, коли середньодобова температура опуститься до плюс 7 градусів. Як правило, це дуже короткий період (близько тижня). Але в Україні (і тут Новомиргород не виключення) черги біля шиномонтажів починаються лише після того, як температура впаде нижче нуля і починається ожеледиця. Як наслідок, у перші дні заморозків спостерігається різке збільшення кількості ДТП.

Шипи
imagesШипи призначені для покращення властивостей шини на льоду та снігу. Ефективність шипів при рухові по асфальту вельми сумнівна, оскільки, говорячи технічною мовою, зменшується кількість гуми в точці контакту за рахунок застосування шипів.

Оскільки основний ефект шипа – проколювання поверхні, якою рухається шина, шиповані шини забезпечують краще зчеплення лише на льоду і твердому снігу. Тому, якщо ви взимку часто виїжджаєте за місто, то вам є сенс їх ставити. Якщо ж ви переважно їздите по місту, де дороги чистять від снігу – краще використовувати зимову нешиповану гуму.

Розмір має значення

1164119241_xclub4x4_11_026_0006Різноманітність вибору провокує деяких автовласників ставити на своє шини нестандартного розміру. Одні роблять це для того, щоб прикрасити свою машину, інші користуються принципом, що для їзди по снігу та багнюці треба вибирати гуму вужчу, а для асфальту – ширшу.

Однак, для сучасних шин таких розбіжностей немає. Шини штатного розміру, з якими автомобіль сходить з конвеєра, є найбільш ефективними з точки зору їх поведінки на дорозі.

Якщо автолюбитель переходить на використання шин іншого розміру – наприклад ширших, то у випадку з літніми шинами авто отримує невелику перевагу в керованості та курсовій стійкості. Що ж стосується зимових шин, то покращення характеристик від зміни розміру шин при рухові по асфальту немає взагалі, а при рухові по льоду та снігу вони незначні.

Головне, щоб автомобіль не був екіпірований зношеними зимовими шинами. Якщо залишкова глибина протектора менше 4 мм, то рекомендується замінити шини новими.

Секрет її молодості
tyre01_1024Для того, щоб шини зберегли свої властивості для використання в наступних сезонах, важливо забезпечити правильні умови їх зберігання. Не можна зберігати шини в місцях, куди може попадати пряме сонячне світло, дощ, вода, моторна олива, іскри, а також поряд із електронагрівальними пристроями. Зберігати шини краще штабелем, не більше 4 штук.

Читаємо правильно
Щоб підібрати шини, які найбільш відповідають сезону, автомобілю та манері водіння, необхідно правильно розшифрувати символи на шинах. Шини з буквами “M+S” (Mud+Snow перекладається як “грязюка+сніг”) прийнято вважати всесезонними. Також до всесезонних відносяться AS (All Seasons – “всі сезони”) и AW (Any Weather – “будь-яка погода”). Напис WINTER вказує на те, що шини зимові. AQUATRED чи AQUA CONTACT – дощові шини. Для зручності багато фірм замість написів наносять малюнки, що зображують сонце, сніжинку, дощ і т.п.

Розмір шин зазначають наступним чином: 185/60 R15. Перше число – ширина шини в міліметрах. Друге – співвідношення висоти профілю шини до її ширини. В нашому випадку висота шини складає 60% її ширини. R15 – посадочний діаметр обода, виражений в дюймах. В даному випадку – 15 дюймів.

Умовні позначення швидкості показують максимальну розраховану швидкість шини. Латинськими буквами і буквосполученнями позначені швидкісні ліміти, до яких шина не втрачає своїх якостей і гарантує впевнене керування.

Прокоментуй!

You must be Увійти для коментування.


Украина онлайн