Які типові помилки водіїв у зимку

листопада 11, 2009 | Категорії: Авто статті

131008-7Всім відомо: взимку на непередбачуваній слизькій дорозі машина може «викинути номер» в простих, на перший погляд, ситуаціях. Причина – при слабкому зчепленні коліс із дорогою збільшується «вклад» інших сил, що діють на автомобіль. Спробуємо розібрати головні помилки водіїв на зимовій дорозі і визначити, як із ними боротися.

Замерзла гірка
Ситуація. Рушаємо на схилі, вкритому льодом.

Чим небезпечно. Необережний рух педаллю газу – і ведучі колеса зірвуться в пробуксовку, а машина зісковзне убік, ризикуючи зачепити сусідів по стоянці чи потоку.

Що робити. Виручить простий прийом: потрібно рушати з другої передачі, плавно збільшуючи тягу, поки автомобіль не почне рухатися. Якщо у вас автоматична коробка, переключіть її в зимовий режим, він робить те ж самостійно. Протибуксовочна система не позбавляє вас від необхідності дотримуватися обережності при роботі з газом. Електроніка обмежує пробуксовку, але не усуває її повністю.

Двигун-гальмо
Ситуація. Гальмування двигуном. Воно починається, коли водій прибирає ногу з педалі газу, але не переносить на гальмо.

Чим небезпечно. Різко відпустивши педаль, можна спровокувати ковзання ведучих коліс. Найбільш небезпечна така ситуація на передньопривідній машині – адже в ковзання зриваються керовані колеса передньої осі.

Що робити. Виправити ситуацію допоможе плавне збільшення газу, яке дозволить відновити зчеплення коліс із дорогою. У повороті гальмувати взимку небажано. Ні гальмом, ні двигуном. Важливо правильно вибрати швидкість ДО входу в поворот, а саму дугу пройти, не торкаючись гальма і не змінюючи положення педалі газу. В ситуації, коли колеса навантажені бічною силою, будь-яке втручання водія може стати «останньою краплею».

Педаль в підлогу
Ситуація. Необхідно втиснути гальмо в підлогу і різко погасити швидкість.

Чим небезпечно. Якщо на машині немає антиблокувальної системи (ABS), при гальмуванні «в підлогу» вона почне некеровано ковзати, підкоряючись дії сил інерції, поривам вітру і нахилу дороги.

Що робити. Щоб відновити контроль, гальмо доведеться відпустити.
Наявність ABS дасть можливість коректувати траєкторію руху. Але під час гальмування машина слухатиметься керма помітно гірше, вимагаючи глибшого, ніж зазвичай, повороту керма для здійснення маневру. З іншого боку, зростає небезпека «переборщити» – реактивне зусилля на кермі при роботі системи знижується.

Як на ковзанах
Ситуація. Машина почала ковзати замість того, щоб прискоритись/загальмувати/повернути.

Що робити.

Важливо якнайшвидше «відмінити» останню дію. Якщо дуже глибоко повернули кермо – «розпустіть» його. Різко додали тягу – попустіть педаль. Перегальмували двигуном – знову натискайте на газ. Після того, як колеса знову зачепляться за дорогу, у вас з’явиться можливість маневру. Єдиний випадок, коли ця рекомендація недійсна, – екстрене гальмування на машині, оснащеною антиблокувальною системою. Тут важливо не лякатися спрацьовування ABS і не відпускати педаль гальма, не намагатися використовувати прийом переривистого гальмування – це перешкодить нормальній роботі електроніки. Потрібно, навпаки, придавити гальмо якомога сильніше і утримувати педаль в такому положенні до повної зупинки, при необхідності об’їжджаючи перешкоду.

Типові помилки водія на зимовій дорозі – неадекватний вибір швидкості входу в поворот і надмірне, панічне викручування керма в бік повороту. Це приводить до зриву передніх коліс і вислизання машини з траєкторії. Часто ця ситуація посилюється різким скиданням газу. Щоб уникнути зносу машини, потрібно достатньою мірою погасити швидкість до початку маневру і, плавно працюючи кермом, провести автомобіль по траєкторії. Поворот краще проходити при постійному положенні педалі газу.

Прокоментуй!

You must be Увійти для коментування.


Украина онлайн