«EBS, ETC, HAS, ACC» – У вашому авто є ці опції, але ви не знаєте, що вони роблять?

листопада 29, 2009 | Категорії: Авто статті

priborНаші покупці діляться на дві категорії: перша купують все, що їм «тулят» консультанти, друга – відмовляються від усього. Тому більшість автомобілів залишають автосалон або з «повним фаршем», або «порожні». Причина цього банальна і проста – незнання покупцями сучасних систем безпеки.

Щоб ви могли вибрати той необхідний набір опцій, пропонуємо ознайомитися з переліком існуючих і детальніше дізнатися, за що, яка система відповідає.

Необхідні:

ABS (Antilock Brake System) – антиблокувальна система гальм

Запобігає блокування коліс при гальмуванні. Якщо екстрене гальмування поєднується з об’їздом перешкоди, ABS запобіжить неконтрольоване ковзання і збереже керованість.

Необхідна непідготовленому водієві ABS у разі екстреного маневру допоможе уникнути наїзду на перешкоду і перекидання.

EBD (Electronic Brake Force Distribution) – система електронного розподілу гальмівних зусиль

Забезпечує однакове гальмування всіх коліс автомобіля. Якщо колеса навантажені по-різному (наприклад, в поворотах), то EBD дасть найбільшу ефективність гальмування при збереженні керованості.

(Electronic Braking System) – система екстреного посилення гальм

Забезпечує максимальне уповільнення автомобіля. Якщо водій в екстремальній ситуації натискає на педаль гальма з недостатнім зусиллям, то EBS зробить гальмування максимально ефективним.

Необхідна непідготовленим водіям (особливо дівчатам), які можуть розгубитися в небезпечній ситуації і недостатньо сильно натиснути на педаль гальма.

ESP (Electronic Stability Programme) – система динамічної стабілізації

Підтримує траєкторію руху, задану водієм. Якщо ESP виявить відхилення від заданого напрямку, то самостійно виправить ситуацію шляхом зниження крутного моменту – перемиканням «автомата» на знижену передачу, або «підторможуванням» відповідних коліс.

Існує думка, що досвідченому водієві подібні системи заважають їздити «на межі можливостей». Тому деякі автомобілі мають у своєму розпорядженні кнопкою короткочасного відключення ESP. Однак непідготовленому автовласникові система динамічної стабілізації допоможе виправити критичні помилки.

Корисні:

(Electronic Traction Control) – протівобуксовочная система

Перешкоджає буксування коліс при розгоні і русі по слизькій поверхні. Якщо ETC виявить прослизання певного колеса, то самостійно «пригальмувати» його і збільшить крутний момент на іншому провідному колесі.

Протибуксовочна система необхідна для задньопривідних автомобілів, а також переднє-і повнопривідників з потужними двигунами.

HAH (Handbrake with Automatic Hold) – автоматичний ручне гальмо

Утримує автомобіль на похилій поверхні при натисканні відповідної кнопки. Якщо водій натисне педаль акселератора, то HAH самостійно вимикається, не дозволивши машині скотитися тому.

Необхідна недосвідченим водіям, які не навчилися рушати в гору, автоматичний ручне гальмо допоможе зберегти власні нерви і задній бампер автомобіля.

(Hill Start Assist) – система контролю підйому в гору

Утримує автомобіль на крутому схилі, коли водій відпустив педаль гальма, але не натиснув педаль акселератора.

Система контролю підйому в гору необхідна недосвідченим водіям, які поки що не вміють рушати в гору.

HDC (Hill Descent Control) – система контролю спуску з гори

Забезпечує контроль над автомобілем на крутому спуску. Якщо машина починає мимоволі розганятися, HDC самостійно пригальмує її двигуном до певної швидкості.

Знадобитися власникам повнопривідних , які часто влаштовують позашляхові вилазки, система контролю спуску з гори дозволить безбоязно спускатися по крутих схилах.

RSC (Roll Stability Control) – система запобігання перекидання

Спрацьовує при різких маневрах, коли автомобіль починає кренитися. Якщо RSC виявить загрозу перекидання машини, то зменшить потужність двигуна і пригальмує певні колеса, щоб зберегти стійкість.

Стати в нагоді покупцям позашляховиків і мінівенів з високим центром тяжіння рекомендуємо витратитися на зазначену опцію, щоб відчувати себе впевнено за будь-яких маневрах.

(Adaptive Cruise Control) – адаптивний круїз-контроль

Підтримує постійну швидкість і безпечну дистанцію до автомобіля, що рухається попереду. Якщо ACC виявить перешкоду, то самостійно знизить швидкість машини і відновить її до заданої водієм величини, коли перешкода зникне. По суті, це той же круїз тільки з розширеними можливостями.

Круїз-контроль корисний водіям, які часто пересуваються на тривалі відстані, особливо по Європі.

Ви тепер точно знаєте, за що відповідає кожна система вашого автомобіля і вам тепер буде набагато простіше вибрати ті системи необхідні і потрібні саме вам. Але також потрібно згадати, що не варто економити на безпеці але і не варто бездумно вибирати все підряд. Підходьте до всіх питань безпеки з розумом.

http://drugasmuga.com/

1 коментар

You must be Увійти для коментування.


Украина онлайн