Які вибрати запчастини, оригінальні чи неоригінальні до Вашого авто.

травня 27, 2012 | Категорії: Авто статті
Оригінальні та неоригінальні запчастини, до Вашого авто

Оригінальні та неоригінальні , до Вашого

Кожен автолюбитель рано чи пізно стикається з проблемою вибору, які запасні частини – оригінальні або неоригінальні – використовувати при обслуговуванні та ремонті свого «залізного друга».
На безкрайніх просторах Інтернету можна зустріти мільйони незаперечних аргументів як прихильників виключно оригіналу, так і ярих супротивників його. Захисники оригіналу переконані, що досягти спочатку заданих виробником автомобіля параметрів, а відповідно – надійності, довговічності і функціональності, можна тільки за умови заміни відпрацьованого або вийшов з ладу елемента точно таким же, «рідним». І з цим важко сперечатися.

Проте у супротивників використання лише оригінальних запчастин теж є ряд аргументів, головний з яких – висока ціна, значну частку в якій становить саме належність до автомобільного бренду. І багато хто просто не готові, а іноді і не в змозі, платити таку високу ціну, тим більше що сучасний ринок автомобільних запчастин пропонує найширшу альтернативу у вигляді аналогів-замінників. 

Насправді, не все так однозначно, і істина, як відомо, знаходиться десь посередині. У цій статті ми постараємося дати чіткі і зрозумілі визначення оригінальних і неоригінальних запасних частин, а також спробуємо провести по можливості повний і неупереджений аналіз переваг та недоліків використання цих запчастин в , який, зрештою, допоможе вам зробити правильний вибір.

Оригінальні запчастини – це деталі і вузли, ідентичні деталей і вузлів, що поставляються на складальний конвеєр заводу-виготовлювача. Такі запчастини в обов’язковому порядку мають фірмову маркування і унікальний номер виробника автомобіля.

Основні переваги використання оригінальних запчастин:

1. Якість та сумісність деталей відповідає всім вимогам і гарантується самим виробником автомобіля.

2. Асортимент оригінальних запчастин забезпечує споживачеві практично 100-відсоткову потребу в необхідних для ремонту або обслуговування автомобіля деталях.

3. При пошуку і купівлі запчастини за унікальним оригінальному номером значно знижується ризик придбання помилкового вироби, а також контрафактної продукції.

4. При гарантійному обслуговуванні та ремонті автомобіля багато операцій в технічних центрах виконуються виключно з застосуванням оригінальних запчастин, що обумовлено вимогами збереження гарантії на автомобіль.

Недоліків використання оригінальних запчастин не так багато, але вони істотні:

1. Висока ціна. Як правило, вартість оригінальної деталі на 30-50% вище вартості порівнянного за якістю (а часто – і виробленого на тому ж заводі-виробнику, що й оригінал) аналога;

2. Тривалий час очікування замовленої деталі при відсутності її на складі офіційного представника (від 2-х тижнів до декількох місяців). Для довідки, повний перелік деталей тільки однієї моделі автомобіля становить кілька десятків тисяч найменувань, тому ні один представник виробника не в змозі тримати склад з повним наявністю оригінальних запчастин.

Неоригінальні запчастини – вироби незалежних компаній-виробників, що спеціалізуються на випуску деталей певної групи (наприклад, підвіски та рульового управління, гальмівної системи, двигуна, електрообладнання тощо) для різних марок і моделей автомобілів. Такі запчастини можуть випускатися як під власною торговою маркою виробника, так і під іншими торговими марками компаній-пакувальників.

Переваги використання неоригінальних запасних частин:

1. Більш низька, порівняно з оригіналом, ціна. Вторинний ринок автозапчастин може пропонувати аналоги-замінники і дорожче оригіналу. Як правило, це пов’язано або з закладеними в них додатковими властивостями (не пред’являються виробником автомобіля), або з реально більш високим рівнем якості деталей, що виробляються конкретним підприємством – безумовним лідером у виробництві саме цієї групи запчастин (але при цьому не є постачальником конвеєра виробника автомобіля ). У будь-якому випадку, при виборі неоригінальною запчастини, якщо ви хочете отримати гідну заміну, не варто орієнтуватися лише на низьку ціну. Якісні аналоги не можуть бути дешевше оригіналу більш ніж на 30-40%.

2. Економія часу на пошук і придбання потрібної деталі. Якщо за оригінальними запчастинах на ринку зазвичай присутня не більше 2-3 серйозних постачальників, то по неоригінальним деталей у найбільш «ходових» сегментах (фільтри, гальмівні колодки, акумуляторні батареї та ін) конкурентне середовище може налічувати до десяти і більше брендів. Відповідно, сумарна потужність складів всіх цих постачальників значно перевищує можливості постачальників оригінальних запчастин по забезпеченню споживача необхідними матеріалами.

До основних недоліків використання неоригінальних запчастин слід віднести наступні:

1. Використання запчастин, не мають офіційного схвалення виробника, може послужити приводом для анулювання гарантії на автомобіль.

2. Серед неоригінальних запчастин значно частіше, за оцінками фахівців, зустрічаються заводський брак і відверті підробки, що, в кінцевому підсумку, може призвести до серйозних і дорогим поломок складних вузлів і механізмів автомобіля.

3. Асортимент неоригінальних запчастин зазвичай набагато скромніше з огляду на те, що для вільного продажу виробники намагаються випускати лише найбільш ходові деталі (деякі автозапчастини для іномарок бувають тільки оригінальними, в основному це відноситься до мало зношується і рідко ламається запчастинах, таким як деталі салону, балки двигуна і підвіски та ін.)

4. Ймовірність помилок і недостовірної інформації в каталогах виробників неоригінальних запчастин значно вище, ніж в документах заводу-виготівника автомобіля, отже, вище і ймовірність придбання неправильної деталі.

5. Нарешті, надзвичайно жорстка конкуренція між численними компаніями та брендами, постачальними вторинний ринок різноманітними запчастинами, незмінно підштовхує їх до зниження цін на запропонований продукт, а це, на жаль, найчастіше досягається не підвищенням продуктивності та мінімізацією витрат, а банальним зниженням вимог до якості вихідної сировини , розміщенням виробництв у країнах, що розвиваються і погіршенням характеристик кінцевого продукту.

На закінчення слід зазначити, що звичайному автолюбителю зовсім не просто визначитися у всьому різноманітті і постійно мінливих тенденції сучасного ринку автомобільних запчастин. Це як у медицині – поліклінік багато, а поставити правильний діагноз і виписати потрібний рецепт можуть далеко не всі лікарі.

Тому основна порада – шукайте істинних професіоналів і тільки їм довіряйте здоров’я і настрій свого «залізного друга». Тоді на запитання «Які запасні частини – оригінальні або неоригінальні – використовувати при обслуговуванні та ремонті свого авто» ви завжди зможете відповісти: як «доктор» скаже, так і зроблю.
Джерело: webmen.org.ua

Прокоментуй!

You must be Увійти для коментування.


Украина онлайн